Cuita el Sol 2013. L’home que corria més que el sol.

El dissabte 8 de juny de 2013 tres Atlètics (Jordi Vilana, David Buchaca i Joan Vilana) dinen puntualment i parteixen d’Organyà en direcció a Àreu (La Vall Ferrera) per a disputar-hi la X Cuita el Sol, l’ascensió al cim del Monteixo. Cursa inspirada en el conte de Pep Coll, “L’home que corria més que el sol”, inclòs dins del llibre “L’edat de les pedres”.

La llegenda explica la història d’en Quim de l’Aubach, un home valent del desaparegut poble de Malpui. Es tracta d’un home que, de jove, va guanyar fins a sis vegades una cursa molt difícil. Una cursa que tractava de de batre’s amb el sol. O sigui, es tractava de córrer fins al capdamunt de la muntanya que corona el poble prou ràpid com per arribar-hi abans que el sol.

La cursa, que en aquella època es feia a principis de setembre (la vigília de la Festa Major) comptava amb la participació de tots els fadrins del poble, i el guanyador tenia dret a escollir fadrina per a tots els dies de la Festa Major.

En aquest cas, es tracta de dur a terme l’ascensió al cim del Monteixo (2.905 metres d’alçada) des d’Àreu (1.220 metres d’alçada) abans que l’ombra atrapi els corredors. Aquesta cursa de 5.400 metres de distància i un desnivell positiu de 1.670 metres és la Cuita el Sol. Una cursa pagada a preu d’or en temps de crisi. Una cursa destinada a polítics corruptes i banquers.

Previsió de pluja, com de costum. Per tant, aquest any tampoc hi serà present el protagonista de la cursa, lo sol.

Arribada a Àreu i recollida de dorsals. Aquesta vegada no s’arribarà fins al cim del Monteixo, ja que existeixen gruixos de neu importants en la part més alta del recorregut. La cursa finalitzarà a la zona del Jespedil, després de 3.000 metres de distància i 1.000 metres de desnivell positiu.

Escalfament en els carrers del poble i cap a la sortida. Espera! Que falten uns taps pels pals! Finalment, lo David Buchaca, gran mecànic i millor persona, soluciona el problema amb uns adhesius i uns vals de descompte recollits de la bossa d’obsequis entregada a tots els participants. I menys mal que és una bellíssima persona, perquè en cas contrari, amb un parell d’escuradents i un xiclet construeix una bomba en un moment. I acaba amb el sol, acaba amb el poble, acaba amb la cursa, acaba amb els polítics i acaba amb els banquers.


Després del discurs previ a la sortida, a càrrec de l’inventor de la història, comença a sonar el campanar. Un, dos, tres, quatre... Patapam! Sortida dels corredors de la plaça del poble, que després de creuar el riu, inicien l’ascens al Monteixo.


En menys d’una hora els tres Atlètics finalitzen la cursa. Lo Jordi Vilana acaba la cursa sense ser atrapat per l’ombra i realitzant un ascens comparable amb els del Quim de l’Aubach, el llegendari campió de la carrera. Lo David Buchaca ha finalitzat el recorregut, però s’ha vist amenaçat per l’ombra. Però per l’ombra del Joan, que ha arribat pocs minuts després. 

A mesura que els corredors van completant el recorregut van iniciant el descens ràpidament, a causa del fred extrem que envaeix el cos dels corredors en pocs minuts i després d'aturar-se.

I arribada de nou a Àreu, on dos pallaresos il·lustres, lo Josep Maria (Lo Mestre) i la Teresa, esperen els herois de l'Atlètic Santa Fe. Moltes gràcies per les mostres de suport rebudes i...

Força Atlètic!


Comentaris

  1. Aquests preus no deixen participa als pobres de classe obrera... Salut i kms

    ResponElimina
  2. Aquesta cursa només és a l'abast d'uns quants privilegiats colgats de dòlars...

    ResponElimina
  3. Quina gran pinzellada, bona cronica nois!


    Una cursa pagada a preu d’or en temps de crisi. Una cursa destinada a polítics corruptes i banquers.

    ResponElimina
    Respostes
    1. http://www.youtube.com/watch?v=vMa0FDtvrm4

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada